پرکاری تیروئید به نوعی بیماری است که به دلیل فعالیت بیش از حد غده تیروئید و ترشح بیش از حد هورمون تیروئید ایجاد میشود. علاوه بر علائم فیزیکی(جسمی)، پرکاری تیروئید موجب بروز نشانههای روحی و روانی نیز میشود. افراد مبتلا به اختلالات تیروئید اغلب هم علائم جسمی و هم علائم روحی ,روانی دارند. این به خصوص در افراد مبتلا به پرکاری تیروئید (هیپرتیروئیدیسم) دیده میشود، اما افراد با تیروئید کم کار(هیپوتیروئیدی)،بیشتر مبتلا به بیماری چشمی تیروئید یا سرطان تیروئید میشوند. بیماری تیروئید روی خلق و خوی شما تاثیر میگذارد در کل باعث ایجاد اضطراب یا افسردگی میشود. به طور کلی، هر چه بیماریهای تیروئید شدیدتر باشند، شدت تغییرات روحی و روانی شدیدتر خواهد بود. هر نوع اختلال تیروئیدی که داشته باشید باعث میشود نسبت به قبل احساساتیتر شوید یا ممکن است متوجه شوید که خلق و خوی شما تغییر کرده است که غالبا این تغییرات سریع و غیر قابل پیش بینی هستند.
چرا توجه به مسائل روانی نظیر اضطراب و افسردگی ناشی از مشکلات تیروئید ضروری است؟
اکثر افرادی که مبتلا به بیماری تیروئید هستند با افسردگی مبارزه میکنند، اما روشهایی برای کنترل این مشکل و دیگر مسائل روحی, روانی در رابطه با تیروئید کم کار وجود دارد . ممکن است وقتی بیماری تیروئید کم کار برای شما تشخیص داده شد، تازه متوجه شوید که دلیل افسردگی و خستگی شما چه بوده است. افسردگی و احساس درد و خستگی برای این بیماری کاملا شایع است. همانطور که برای تاثیر داروهای جایگزین هورمون تیروئید صبر میکنید، باید تا چند هفته یا چند ماه برای پیدا کردن دوز مناسب و حتی بهتر شدن احساسات جسمی و روحی نیز صبر داشته باشید میتوانید برای بهتر شدن روحیه خود کارهای زیادی انجام دهید. بهبودی (از کم کاری تیروئید) یک شبه اتفاق نمیافتد، اگر خیلی زود برای درمان اقدام کرده باشید باز هم نمیتوانید انتظار واکنش سریع داشته باشید. خوشبختانه پس از اینکه مسئله تیروئید تشخیص داده شد هر دو عوارض جسمی و روحی به خوبی درمان میشوند و از بین میروند.
ارتباط با ما
دکتر منشادی متخصص غدد و متابولیسم با سالها تجربه در زمینه درمان بیماری های غدد با استفاده از دانش تخصصی روز دنیا آماده ارائه کمک به شما می باشد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره ۰۲۱۲۲۸۷۷۷۹۶ - ۰۲۱۲۲۸۹۴۱۰۸ تماس حاصل فرمایید.
چه نوع مشكلات روحی و روانی ممكن است برای شما پیش بیاید؟
افسردگی ,اضطراب یا سایر مشکلات روانی, یک بیماری منحصر به فرد و غیر مرتبط نیست. احتمالا به دلیل کاهش هورمون T3 آزاد (هورمون فعال تیروئید) و یا کمبود آدرنال است. این به ویژه در بیماران تحت درمان با سینتروید(لووتيروكسين)، لوکسین، لیتوکسین ، لووتیروکسین و سایر داروهای T4دیده میشود.البته این مشکلات فقط محدود به افسردگی نمیشود. در اینجا برخی از مشکلات روحی روانی مرتبط با مشکلات تیروئید آورده شده است:
فعالیت بیش از حد
- اضطراب، احساس عصبانیت غیرعادی، تشویش و نگرانی، تپش قلب، لرزش،حساسیت، مشکلات خواب، بی قراری و زودرنجی.
- ترس بیش از حد
- خشم
- اسکیزوفرنی پارانوئید
- گیجی
- زوال عقل(از دست دادن حافظه بلند مدت)
- اختلالات وسواسی یا اجباری
- هرگونه اختلال روانی
فعالیت کمتر از حد معمول
- افسردگی، روحیه پایین و مشکل لذت بردن از هر چیزی، گریه زیاد, از دست دادن اشتها و اختلال در خواب
- هم فعالیت بیش از حد و هم فعالیت کمتر از معمول
- نوسان خلق و خو- شادابی یا کم حوصلگی که غالبا مردم آنرا “دمدمی مزاج” مینامند
- مشکلات خواب
چه مشکلاتی ممکن است برای سلامت ذهن و روان پیش بیاید؟
مشکلات روانی، یا شناختی، که اغلب با کمبود فعالیت تیروئید اتفاق میافتند، عبارتند از:
- مشکلات تمرکز
- از دست دادن حافظه کوتاه مدت(فراموشی لحظهای)
- عدم علاقه و هوشیاری ذهنی
همانطور که میدانیم مشکلات تیروئید در اغلب خانوادهها به چشم میخورد و اگر یکی از اعضای خانواده حا خوبی ندارد، باید او را ترغیب کنید تا با پزشک خود صحبت کند و ببیند آیا آزمایش تیروئید برای او ضروری هست یا خیر. اگر سؤال یا نگرانی در مورد اختلالات تیروئید دارید، باید با پزشک یا متخصص خود صحبت کنید زیرا آنها بهترین فردی هستند که میتوانند شما را راهنمایی کنند.
علائم و نشانه های بیماری تیروئید
با این حال، علائم روحی روانی مانند اضطراب یا افسردگی تنها نشانههای بیماری تیروئید نیستند. بیماری تیروئید معمولا با علائم و نشانههایی مانند:
- افزایش یا کاهش وزن
- افزایش حساسیت به دمای گرم یا سرد
- تغییر حرکات روده
- بی نظمیهای قاعدگی
مشکلات تیروئید چگونه به مشکلات روحی منجر می شوند؟
تغییرات سریع در سطح هورمون تیروئید باعث میشود احساسات شما به هم بریزد. برای تثبیت خلق و خو باید پرکاری تیروئید خیلی سریع و موثر کنترل شود. نکتهای که خیلی اهمیت دارد این است که سطح هورمون تیروئید باید همیشه در یک سطح ثابت باقی بماند. البته گاهی اوقات نشانههای روانشناختی از عوارض جانبی درمان هستند. برای مثال استروئید افسردگی را تشدید میکند. مسدود کنندههای بتا که برای کاهش سرعت ضربان قلب و کاهش اضطراب در افراد مبتلا به پرکاری تیروئید تجویز میشوند ممکن است باعث احساس خستگی، افسردگی و هوشیاری کمتر از حد معمول شوند.
گاهی اوقات اختلالات تیروئید منجر به برخی تغییرات ظاهری در افراد میشود، مثلا تغییرات ناشی از بیماری چشمی تیروئید، افزایش وزن یا ریزش مو، که باعث کاهش اعتماد به نفس در افراد میشوند. ممکن است افراد سوالات بی مورد بپرسند و یا به جایی خیره شوند، که این خود باعث تشویش و ناراحتی بیشتر آنها میشود. گاهی اوقات ممکن است حوادث استرس زا در زندگی موجب تشدید یا بروز اختلال در سطح هورمون تیروئید شوند. اگر بیماری تیروئید دارید و در جنبههای دیگر زندگی خود دچار استرس شدهاید مطمئنا استرس شما ناشی از علائم روانشناختی بیماری تیروئید است، ممکن است این علائم و نشانهها تشدید شوند یا مدت بیشتری طول بکشد تا برطرف شوند.
یکی از عوامل دیگر فراموش کردن مصرف دارو است. بعضی از افراد انگیزهای برای مصرف قرصهای روزانه یا حضور در کلینیک را از دست میدهند. مصرف قرص به طور نامنظم موجب اختلال در سطح هورمون میشود و نشانههای روانشناختی این بیماری را تشدید میکند. اغلب عوامل دیگر علت اصلی این مشکلات هستند، بنابراین همیشه باید تمام چیزهایی که ممکن است روی شما تاثیر بگذارند را مد نظر داشته باشید.
شنیدن اینکه شما مشکل تیروئید دارید موجب استرس شما میشود و ممکن است احساس سردرگمی کنید یا کنترل خود را از دست بدهید. اما این امر کاملا طبیعی است و احتمال دارد قبل، در طول یا بعد از درمان احساسات شما تغییر کند. حتما با پزشک خود صحبت کنید تا داروهای تیروئید را بررسی کند و ببیند آیا تعادل هورمون به درستی برقرار میشود یا خیر.
هفت راه برای مقابله با افسردگی و سایر احساسات ناشی از کم کاری تیروئید
به خاطر داشته باشید تغییراتی که شما با کم کاری تیروئید تجربه میکنید بستگی به شدت و مدت زمانی دارد که دچار این بیماری شده اید. فردی که به طور تدريجي با بیماری کم کاری تیروئید مواجه میشود با فردی که به طور ناگهاني و به علت شرایط پزشکی دچار این بیماری میشود متفاوت خواهد بود. اگر این بیماری به طور ناگهانی برای شما اتفاق بیافتد به احتمال زیاد احساس بیحالی یا افسردگی میکنید. در هر صورت، اگر احساس افسردگی داشتید نباید بیکار بنشینید و انتظار داشته باشید که فقط دارو احساس شما بهتر کند. در اینجا روشهایی برای کنترل افسردگی و سایر احساسات ناشی از کم کاری تیروئید آورده شده است:
با یک روانشناس صحبت کنید
وقتی شروع به مصرف دارو میکنید، علائم افسردگی کاهش پیدا میکند. با این حال، اگر شما در رابطه با احساسات خود ,خوردن یا خوابیدن دچار مشکل شدهاید، صحبت کردن با یک متخصص بهداشت و روان به شما کمک میکند احساس بهتری داشته باشید. درمانگر به شما نشان میدهد که چگونه از پس مسائل احساسی بربیایید و اهدافی برای خودتان تعیین کنید و به آنها برسید. گفتن این نگرانیها بهتر از این است که آنها را نگهدارید.
کاهش استرس
داشتن یک بیماری مزمن موجب ایجاد استرس برای فرد میشود، حتی اگر مانند کم کاری تیروئید قابل کنترل باشد. در نهایت میتوان گفت روند بیماری کم کاری تیروئید امیدوار کننده است؛ زیرا با مصرف جایگزین هورمون تیروئید احساس شما بهتر میشود. یکی از بهترین روشهای کنترل استرس، صرف زمان برای فعالیتی است که از آن لذت میبرید.این فعالیتها میتواند به سادگی حمام کردن در وان، رفتن به پیاده روی بعد از شام یا تماشای یک فیلم خنده دار باشد. یکی دیگر از روشهای کنترل استرس تعیین محدودیت زمانی است: البته طوری که با آرامش بتوانید آنرا انجام دهید.
خوردن غذاهای سالم
غذا انرژی مورد نیاز بدن برای انجام فعالیتهای روزانه را فراهم میکند. از آنجایی که یکی از علائم شایع کم کاری تیروئید، افزایش وزن است، پیشنهاد خوبی است که از رژیم غذایی کم چرب و سرشار از میوه، سبزیجات و دانهها و غلات کامل پیروی کنید. به احتمال زیاد این نکات به شما کمک خواهد کرد که احساس خوبی داشته باشید و همچنین به شما کمک میکند وزن خود را کنترل کنید.
به اندازه کافی بخوابید
بیحوصلهای؟ کج خلق شدی؟ راحت عصبانی میشوی؟ از آنجا که کم کاری تیروئید باعث کاهش سرعت متابولیسم و عملکردهای دیگر بدن میشود، صبحها سختتر از خواب بیدار میشوید و در طول روز به راحتی به خواب میروید. حتی ممکن است شبها برای خوابیدن با مشکل مواجه شوید. عدم خواب کافی باعث ناراحتی شما میشود، بنابراین به دنبال روشهایی برای راحتتر خوابیدن باشید. سعی کنید برنامه خواب دقیقی داشته باشید. به موقع به رختخواب بروید و هر روز، حتی آخر هفتهها و تعطیلات، در یک زمان مشخص بیدار شوید. سعی کنید حدود یک ساعت قبل از خواب آرامش داشته باشید, تلویزیون را خاموش کنید و به موسیقی آرامی گوش دهید تا بدن شما متوجه شود که زمان خواب فرا رسیده است.
ورزش برای شما در اولویت باشد
حرکت بدن و ورزش کردن به طور منظم, طوری که بدن عرق کند به افزایش متابولیسم کمک میکند و از اضافه وزن ناشی از کم کاری تیروئید جلوگیری میکند. ورزش ترشح هورمونهای طبیعی را تقویت میکند این هورمونها باعث بالا رفتن روحیه و خلق و خوی شما میشود. ورزش هوازی نیز قلب و ریهها را تقویت میکند. ورزشهای قدرتی به عضله سازی و افزایش متابولیسم حتی در زمان استراحت کمک میکند. بنابراین به ورزش کردن و حرکت دادن بدن خود ادامه دهید –خلق و خوی خود شما قطعا بهتر خواهد شد و آرامش بیشتری به دست خواهید آورد.
ماساژ بگیرید
“اندرو” میگوید ماساژ کاهش دهنده عالی استرس است و به شما کمک میکند آرامش بیشتری داشته باشید. پس از ماساژ از لحاظ فیزیکی احساس بهتری خواهید داشت و روحیه شما نیز تقویت خواهد شد.
اجتماعی باشید
حتی زمانی که احساس تنبلی و بیحالی میکنید، برای اینکه احساس بهتری پیدا کنید با خانواده و دوستان قرار ملاقت بگذارید. برای شام یا یک فیلم بیرون بروید. عقب نشینی نکنید. وقتی زمان خود را با افرادی که دوست دارید میگذرانید و کارهایی که از آن لذت میبرید،انجام میدهید روحیه شما تقویت میشود و انرژی لازم برای انجام دوباره کارها را پیدا خواهید کرد. بله، کم کاری تیروئید روحیه شما را ضعیف میکند. این یک حقیقت است. اما شما نباید صبر کنید تا درمان بیماری تیروئید آنرا برطرف کند پس خودتان دست به کار شوید.
آیا شما بهبود پیدا میکنید؟
اکثر اختلالات تیروئید به خوبی درمان میشوند حتی اگر در ابتدا علائم روانشناختی کمی دیر برطرف شوند، اما معمولا پس از درمان، افراد به طور کامل بهبود پیدا میکنند و زندگی طبیعی خود را ادامه میدهند. اگر علائم برطرف نشوند باید به دنبال علل دیگری باشیم و برای کنترل این وضعیت ارزیابی و درمان بیشتری انجام دهیم. برخی از نکات مهم عبارتند از:
- همانطور که بیماری تیروئید درمان میشود مشکلات سلامت روحی و روانی هم باید بهبود پیدا کنند، زیرا بیماری تیروئید در دراز مدت قابل کنترل است.
- اگر مشکل خود را با یکی از اعضای خانواده یا دوست نزدیک یا کسی که بیماری تیروئید داشته است مطرح کنید او هم میتواند تجربیات خود را در اختیار شما بگذارد و در این زمان حساس به شما کمک کند.
- احساسات خود را سرکوب نکنید دکتر میتواند به شما کمک کند، یا میتوانید از او درخواست کنید که شما را به یک متخصص معرفی کند.
کپی فقط با ذکر لینک و منبع بلامانع است.