تفاوت دیابت نوع 1 و 2 چیست: کدام نوع دیابت بدتر است؟

تفاوت دیابت نوع 1 و 2 چیست

اگرچه دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2 هر دو مورد موارد مشترک زیادی دارند، اما تفاوت‌های زیادی هم بین این دو بیماری وجود دارد. مانند آنچه باعث آن‌ها می‌شود، روی چه کسانی تأثیر می‌گذارد و اینکه چگونه باید آن‌ها را مدیریت کنید. انواع دیگری از دیابت مانند دیابت حاملگی و MODY نیز وجود دارد. اما این مقاله عمدتا در مورد تفاوت‌های نوع 1 و 2 است.

برای شروع، نوع یک 8٪ افراد دیابتی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در حالی که دیابت نوع 2 حدود 90٪ را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

بسیاری از افراد بین دیابت نوع 1 و 2 دچار اشتباه می‌شوند. این امر می‌تواند به این معنی باشد که شما باید توضیح دهید کارهایی که برای دیابت نوع یک مفید است ممکن است برای نوع دیگر مفید نباشد و این امر دلایل مختلفی دارد.

نکته اصلی که باید به خاطر بسپارید این است که هر دو به اندازه یکدیگر جدی هستند. داشتن سطح گلوکز خون بالا (یا قند) می‌تواند منجر به عوارض جدی برای سلامتی فرد شود، مهم نیست که شما دیابت نوع 1 یا نوع 2 دارید. بنابراین اگر هر یک از این دو بیماری را دارید، باید اقدامات درستی برای مدیریت آن انجام دهید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره‌­ی تفاوت یابت نوع 1 و 2 و یا رزرو نوبت در مطب دکتر حسین دهقان منشادی با شماره تلفن‌­های 02122877796 – 02122894108 تماس حاصل فرمایید.

چه اتفاقی می‌افتد که به دیابت نوع 1 و 2 مبتلا می‌شوید؟ 


چه اتفاقی می‌افتد که به دیابت نوع 1 و 2 مبتلا می‌شوید؟

اگر دیابت نوع 1 یا 2 دارید، به این معنی است که مقدار زیادی گلوکز (نوعی قند) در خون دارید. این موضوع برای هر دو نوع یکسان است. اما تفاوت آن‌ها در چگونگی این اتفاق است.

  • اگر دیابت نوع 1 دارید، به این معنی است که شما یک بیماری خود ایمنی دارید. این بدان معناست که بدن شما به سلول‌های سازنده هورمونی به نام انسولین حمله کرده و آن‌ها را از بین برده است. بنابراین دیگر نمی‌توانید انسولین درست کنید. همه ما به انسولین احتیاج داریم زیرا کمک می‌کند گلوکز از خون به سلول‌های بدن ما منتقل شود. سپس از این گلوکز برای تولید انرژی استفاده می‌کنیم. بدون انسولین، سطح گلوکز در خون شما بیش از حد بالا می‌رود.
  • دیابت نوع 2 متفاوت است. اگر دیابت نوع 2 دارید، بدن شما انسولین کافی تولید نمی‌کند یا انسولین شما به درستی کار نمی‌کند. این وضعیت به نام مقاومت به انسولین شناخته می‌شود. مانند دیابت نوع 1، این بدان معنی است که سطح گلوکز در خون شما بسیار زیاد است.

آیا عوامل خطر مختلفی برای نوع 1 و 2 وجود دارد؟ 


چه عواملی باعث دیابت نوع 1 یا 2 می‌شود، به طور دقیق مشخص نیست اما در عین حال همه این شرایط می‌توانند نتیجه خطرناکی به همراه داشته باشند. همه این فاکتورها در این قسمت توضیح داده شده است:

نوع 1 

یک تفاوت بزرگ بین این دو حالت این است که نوع 1 تحت تأثیر سبک زندگی شما یا وزن شما نیست. این بدان معناست که شما با تغییر سبک زندگی نمی‌توانید بر خطر ابتلا به نوع 1 تأثیر بگذارید.در افراد بالای 40 سال احتمال ابتلا بیشتر است، و این بیماری خصوصاً در کودکان می‌تواند بیشتر باشد. در حقیقت، اکثر کودکان مبتلا به دیابت، نوع 1 را دارند. اما، گرچه این بیماری کمتر دیده می‌شود، اما افراد بالای 40 سال نیز می‌توانند به آن مبتلا شوند.

نوع 2 

برای دیابت نوع 2 وضعیت متفاوت است. ما می‌دانیم برخی موارد شما را در معرض خطر بیشتری قرار می‌دهد از جمله:

  • سابقه خانوادگی شما
  • پیشینه قومی
  • سن
  • اگر اضافه وزن یا چاقی دارید

مواردی وجود دارد که می‌توانید خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهید. مواردی مانند غذا خوردن سالم، تحرک و حفظ وزن مناسب می‌تواند به شما در جلوگیری از ابتلا به  دیابت نوع 2 کمک کند.

اگر بیش از 40 سال سن داشته باشید نیز به احتمال زیاد به دیابت نوع 2 مبتلا می‌شوید. یا اگر از جنوب آسیا هستید، اگر بیش از 25 سال داشته باشید می‌توانید به این بیماری مبتلا شوید. هر ساله کودکان و جوانان بیشتر مبتلا به نوع 2 می‌شوند.

علائم نوع 1 و نوع 2 


دیابت نوع 1 و 2 علائم مشترک دارند. این علائم عبارتند از:

  • زیاد رفتن به توالت ، مخصوصاً شب ها
  • واقعاً تشنه بودن
  • احساس خستگی بیش از حد معمول
  • کاهش وزن بدون تلاش برای این کار
  • خارش دستگاه تناسلی یا برفک دهان
  • بهبود جراحات و بریدگی‌ها زمان بیشتری طول می‌کشد
  • تاری دید.

اما در مواردی که دیابت نوع 1 و 2 از نظر علائم متفاوت هستند، نحوه بروز آن‌ها تفاوت دارد. نوع 1 اغلب می‌تواند خیلی سریع ظاهر شود. این امر باعث می‌شود نادیده گرفتن آن‌ها دشوارتر شود. این مهم است زیرا علائمی که نادیده گرفته می‌شوند می‌توانند منجر به کتواسیدوز دیابتی (DKA) شوند.

اما فراموش کردن دیابت نوع 2 آسانتر است. این امر به این دلیل است که به خصوص در مراحل اولیه با سرعت کمتری پیشرفت می‌کند. این کار تشخیص علائم را دشوارتر می‌کند. به همین دلیل مهم است که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را بدانید. برخی از افراد دیابت دارند و آن را نمی‌دانند. آن‌ها می‌توانند تا 10 سال آن را داشته باشند بدون اینکه بدانند.

مدیریت و درمان نوع 1 و نوع 2 


مدیریت و درمان نوع 1 و نوع 2

مدیریت و درمان دیابت بسیار مهم است. دلیل این امر این است که به شما کمک می‌کند از عوارض جدی آن جلوگیری کنید. و صرف نظر از اینکه نوع 1 یا نوع 2 دارید، سهم بزرگی در زندگی روزمره شما خواهد داشت.

  • اگر دیابت نوع 1 دارید، برای کنترل سطح قند خون خود باید انسولین مصرف کنید. همچنین باید مرتباً سطح گلوکز خون خود را آزمایش کنید. و میزان کربوهیدرات‌هایی (قند هایی) را که می‌خورید و می‌نوشید، کنترل کنید. شمارش کربوهیدرات‌ها به شما کمک می‌کند تا هنگام خوردن وعده‌های غذایی خود مقدار انسولین تزریقی خود را تنظیم کنید.

و به طور کلی شما باید سعی کنید یک سبک زندگی سالم داشته باشید. که شامل فعالیت بدنی منظم و رژیم غذایی متعادل و سالم است. این موارد به شما کمک می‌کند خطر عوارض دیابت را کاهش دهید.

  • اگر به دیابت نوع 2 مبتلا هستید، باید رژیم غذایی سالم نیز داشته باشید و تحرک داشته باشید. این موارد به شما کمک می‌کند وزن و دیابت خود را کنترل کنید.

اما اغلب افراد مبتلا به نوع 2 نیز نیاز به مصرف دارو دارند. مانند قرص کنترل کننده قند خون و انسولین یا سایر روش‌های درمانی دیگر. این که آیا شما نیاز به آزمایش سطح گلوکز خون خود مانند فرد مبتلا به نوع 1 دارید، بستگی به درمانی دارد که انجام می‌دهید. پزشک عمومی می‌تواند به شما بگوید که در خانه باید چه کار کنید.

تأثیر عاطفی دیابت نوع 1 و 2


زندگی با دیابت نوع 1 یا 2 ممکن است گاهی احساس طاقت فرسایی داشته باشد. هر دو نوع متفاوت است اما احساس ضعف یا اضطراب به دلیل دیابت می‌تواند هر کسی را تحت تأثیر قرار دهد. درک این نکته مهم است که یک بیماری طولانی مدت می‌تواند تأثیر عاطفی داشته باشد، صرف نظر از اینکه چگونه ایجاد شده است یا چگونه با آن رفتار می‌کنید.

آیا نوع 1 یا نوع 2 قابل درمان یا پیشگیری است؟ 


متأسفانه، در حال حاضر هیچ درمانی دائمی برای دیابت نوع 1 یا دیابت نوع 2 وجود ندارد. اما شواهدی وجود دارد که برخی از افراد مبتلا به نوع 2 می‌توانند با کاهش وزن دیابت خود را بهبود بخشند. پیروی از یک رژیم غذایی بسیار کم کالری تحت نظارت پزشکی، یا انجام جراحی برخی از راه‌هایی است که می‌توانید با آن‌ها دیابت نوع 2 خود را بهبود ببخشید.

فهرست مطالب

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره