دیس لیپیدمی سطح بالای چربیهای حمل شده به وسیلۀ لیپوپروتئینها (کلسترول، تری گلیسیریدها، یا هر دو) در خون میباشد. این اصطلاح شامل هیپرلیپوپروتئینمی (هیپرلیپیدمی) میباشد، که اشاره به افزایش غیرطبیعی مقادیر کلسترول کل، لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) یا کلسترول بد، تری گلیسیریدها و همچنین سطح پایین و غیرطبیعی لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یا کلسترول خوب، دارد.
بخش لیپید در کلینیک فوق تخصصی غدد دکتر منشادی، مشاوره و ارزیابی برای بیماران با مشکلات زیر را فراهم میکند:
- دیس لیپیدمی، میزان غیرطبیعی چربیها در خون
- کلسترول بالا، مقدار بیش از حد بالای کلسترول در خون
- تریگلیسیرید بالا، میزان بیش از حد بالای تری گلیسیریدها در خون
- بیماری عروق کرونر زودرس
- افزایش خطر ابتلا به بیماری عروقی زودرس
- هیپرلیپیدمی، سطح بیش از حد بالای چربی در خون
سطوح مطلوب و قابل قبول چربی در بزرگسالان
سطح مطلوب میلی گرم در دسی لیتر | لیپید |
کمتر از 200 میلی گرم در دسی لیتر | کلسترول کل |
کمتر از 100 میلی گرم در دسی لیتر | کلسترول لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) |
بیشتر از 40 میلی گرم در دسی لیتر | کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) |
کمتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر | تری گلیسیریدها |
علتها و دلایل
عواملی که باعث دیس لیپیدمی به دو دسته طبقه بندی میشوند:
- اولیه: علل ژنتیکی (ارثی)
- ثانویه: شیوۀ زندگی و سایر علل
دیس لیپیدمی اولیه (ارثی)
علل اولیه شامل جهشهای ژنی هستند که باعث میشوند بدن کلسترول LDL یا تری گلیسیریدهای بیش از حد تولید کند و یا قادر به حذف این مواد نباشد. برخی از علل منجر به تولید کمتر و یا حذف بیش از حد از کلسترول HDL میگردند. علل اولیه تمایل به ارث رسیدن دارند و بنابراین در خانوادهها گردش میکنند.
در کمبود لیپاز تجزیه کنندۀ لیپوپروتئین و کمبود آپولیپوپروتئین CII، که اختلالات نادر ناشی از عدم وجود پروتئینهای خاص مورد نیاز برای حذف ذرات حاوی تری گلیسیرید هستند، بدن نمیتواند شیلومیکرونها را از جریان خون حذف کند و در نتیجه میزان تری گلیسیریدها بسیار بالا میرود.
در بالا بودن کلسترول فامیلی، میزان کلسترول کل بالا است. این اختلال شدید حدود 1 نفر از 250 نفر جمعیت را تحت تأثیر قرار میدهد. افراد ممکن است یک ژن غیرطبیعی به ارث برده باشند یا ممکن است آنها دو ژن غیرطبیعی، یعنی از هر والد یک ژن به ارث برده باشند. افرادی که دو ژن غیرطبیعی (هموزیگوت) دارند بسیار شدیدتر از افرادی که فقط یک ژن غیرطبیعی (هتروزیگوت) دارند، تحت تأثیر قرار میگیرند.
در هیپرلیپیدمی ترکیبی فامیلی، میزان کلسترول، تری گلیسیریدها، یا هر دو ممکن است بالا باشند. این اختلال در حدود 1 تا 2 درصد از جمعیت تأثیر میگذارد. سطوح چربی به طور معمول پس از 30 سالگی غیرطبیعی میشوند اما گاهی اوقات در سنین جوانتر، به خصوص در افرادی که اضافه وزن دارند، یا افرادی که رژیم غذایی با چربی بسیار بالا دارند، یا کسانی که سندرم متابولیک دارند، غیرطبیعی میشوند.
در دیس بتا لیپوپروتئینمی فامیلی، مقادیر لیپوپروتئین با چگالی بسیار پایین (VLDL) و کلسترول کل و تری گلیسریدها بالا هستند. این مقادیر بالا میروند، زیرا یک شکل غیر معمول از VLDL در خون تجمع پیدا میکند.
در هیپرتریگلیسریدمی فامیلی، میزان تری گلیسیریدها بالا است. این اختلال در حدود 1 درصد از جمعیت تأثیر میگذارد. در برخی از خانوادههای مبتلا به این اختلال، تصلب شرایین (آترواسکلروز) در سنین جوانی بروز میکند، اما در برخی دیگر، چنین نیست. هر زمان که مقدور باشد، از دست دادن وزن و محدود کردن مصرف الکل اغلب مقدار تری گلیسریدها را به حد طبیعی کاهش میدهد.
در هیپو آلفا لیپوپروتئینمی، مقدار کلسترول HDL پایین است. سطح پایین کلسترول HDL اغلب به ارث برده میشود. بسیاری از اختلالات ژنتیکی مختلف میتوانند سطح HDL را پایین ببرند.
در افرادی که یک اختلال ژنتیکی دارند که باعث ایجاد مقادیر بالای تری گلیسیرید است (مانند هیپرتری گلیسریدمی فامیلی یا هیپرلیپیدمی ترکیبی فامیلی)، اختلالات و مواد خاصی میتوانند مقدار تری گلیسریدها را به میزان بسیار بالایی افزایش دهند.
دیس لیپیدمی ثانویه
علل ثانویه در بسیاری از موارد اختلالات چربی دخالت دارند و عبارتند از:
- مصرف یک رژیم غذایی سرشار از چربیهای اشباع، چربیهای ترانس و کلسترول
- ابتلا به بیماری دیابت یا برخی اختلالات خاص دیگر
- غیرفعال بودن از نظر فیزیکی
- مصرف مقادیر زیاد الکل
- استفاده از داروهای خاص
برخی از افراد نسبت به اثرات رژیم غذایی از دیگران حساستر هستند، اما اکثر مردم تا حدی حساس میباشند. یک شخص میتواند مقادیر زیادی از چربی حیوانی بخورد و مقدار کلسترول کل به بالاتر از سطح مطلوب افزایش پیدا نکند. شخص دیگری ممکن است یک رژیم غذایی سخت و کمچرب را دنبال کند و کلسترول کل از یک مقدار بالا به پایین نیاید. این تفاوت به نظر میرسد بیشتر جنبۀ ژنتیکی داشته باشد. آرایش ژنتیکی فرد، میزانی که در آن حد، بدن به تولید، استفاده و دفع این چربیها میپردازد را تحت تأثیر قرار میدهد. همچنین، شکل بدن همیشه پیش بینی کنندۀ سطح کلسترول نیست. برخی از افراد دارای اضافه وزن، سطح کلسترول پایین دارند و در برخی افراد لاغر، مقدار کلسترول بالا است. خوردن کالری اضافی میتواند منجر به ایجاد سطوح تری گلیسیرید بالا شود، همچنان که مصرف مقادیر زیاد الکل میتواند این کار را بکند.
علائم و نشانهها
سطوح بالای چربی در خون معمولاً هیچ علامتی ایجاد نمیکند. گاهی اوقات، زمانی که این مقدار به طورمشخص بالا است، چربی در پوست و تاندونها رسوب کرده و تودههایی به نام گزانتوم تشکیل میدهد. گاهی اوقات افراد حلقههای خاکستری یا سفید مات در لبۀ قرنیه پیدا میکنند. سطوح بسیار بالای تری گلیسیرید میتواند باعث بزرگ شدن کبد یا طحال، سوزن سوزن شدن یا احساس سوزش در دستها و پاها، اشکال در تنفس و گیجی شود و ممکن است خطر ابتلا به پانکراتیت را افزایش دهد. پانکراتیت میتواند باعث درد شدید شکم گردد و گاهی کشنده است.
تشخیص
آزمایش خون برای اندازهگیری میزان کلسترول
مقادیر کلسترول کل، کلسترول LDL، کلسترول HDL و تری گلیسیرید- مشخصات چربی- در یک نمونۀ خون اندازهگیری میشود. از آنجا که مصرف غذا یا نوشیدنی ممکن است باعث شود میزان تری گلیسیرید به طور موقت افزایش یابد، افراد باید حداقل 12 ساعت قبل از گرفتن نمونۀ خون، ناشتا باشند.
هنگامی که سطوح چربی در خون بسیار بالا میباشند، آزمایشهای اختصاصی خون برای شناسایی بیماری زمینهای خاص انجام میشوند. بیماریهای خاص شامل چندین بیماری ارثی (دیس لیپیدمی ارثی) میشوند که اختلالات چربی مختلفی ایجاد میکنند و خطرات متفاوتی دارند.
غربالگری
مشخصات چربی باید در تمام بزرگسالان 20 سال به بالا اندازهگیری شود و این اندازهگیری باید هر 4 تا 6 سال تکرار گردد. غربالگری معمولاً تا رسیدن افراد به دهۀ 80 سالگی تکرار می شود. علاوه بر اندازهگیری میزان چربی، پزشکان همچنین برای دیگر عوامل خطر برای بیماریهای قلبی عروقی مانند فشار خون بالا، دیابت، یا یک سابقۀ خانوادگی از بالابودن چربی، غربالگری انجام میدهند.
درمان
- از دست دادن وزن
- ورزش
- کاهش چربیهای اشباع در رژیم غذایی
- داروهای پایین آورندۀ چربی
معمولاً بهترین درمان برای افراد، از دست دادن وزن در صورت داشتن اضافه وزن، ترک سیگار اگر آنها سیگار میکشند، کاهش مقدار کل چربی اشباع و کلسترول در رژیم غذایی، افزایش فعالیت فیزیکی و سپس در صورت نیاز، مصرف یک داروی ضد چربی خون میباشد.
فعالیت فیزیکی منظم میتواند به کاهش سطح تری گلیسرید خون و افزایش سطح کلسترول HDL کمک کند. به عنوان مثال میتوان راه رفتن سریع به مدت حداقل 30 دقیقه 5 بار در هفته کمک گرفت.
داروهای پایین آورندهی چربی
درمان با داروهای پایین آورندۀ چربی نه تنها به میزان چربی بلکه به اینکه آیا بیماری عروق کرونر، دیابت، یا سایر عوامل عمدۀ خطر برای بیماری عروق کرونر وجود دارند یا نه، بستگی دارد. برای افرادی که بیماری عروق کرونر یا دیابت دارند، خطر ایجاد حملۀ قلبی یا سکته مغزی را میتوان با استفاده از داروهای پایین آورندۀ چربی به نام استاتین، کاهش داد. افرادی که سطح کلسترول بسیار بالا دارند یا کسانی که دارای سایر عوامل خطر بالای حملۀ قلبی یا سکتۀ مغزی هستند نیز ممکن است از مصرف داروهای کاهندۀ چربی، سود ببرند.
انواع مختلفی از داروهای پایین آورندۀ چربی وجود دارد. هر نوع از این داروها با یک مکانیسم متفاوت میزان چربی را کاهش میدهد. بدین ترتیب، انواع مختلف داروها دارای عوارض جانبی مختلف هستند و ممکن است به صورت متفاوتی بر میزان چربی تاثیر بگذارند. دنبال کردن یک رژیم غذایی با چربی اشباع کم در زمان استفاده از این داروها، توصیه شده است.
رژیم غذایی پایین آورندۀ چربی
یک رژیم غذایی با چربی اشباع و کلسترول کم، میتواند مقدار کلسترول LDL را کاهش دهد. کارشناسان توصیه میکنند که کالری مورد استفاده از چربی، بیشتر از 25 تا 35 درصد کل کالری مصرفی در طی چند روز نباشد. با این حال، افرادی که میزان بالایی از تری گلیسیرید دارند همچنین لازم است از مصرف مقادیر زیاد قند (چه در مواد غذایی یا نوشیدنیها)، آرد تصفیه شده (مانند آنچه در بسیاری از محصولات پختۀ تجاری استفاده می شود)، و غذاهای نشاستهدار (مانند سیب زمینی و برنج)، خودداری کنند.
نظارت بر (مانیتورینگ) درمان
پزشکان معمولاً 2 تا 3 ماه بعد از شروع درمان آزمایش خون را انجام میدهند تا مشخص کنند که آیا سطح چربی در حال کاهش یافتن است. هنگامی که سطح چربی به میزان کافی کاهش یافت، پزشکان، آزمایش خون را یک یا دو بار در سال انجام میدهند.
از آنجا که برخی از داروهای کاهندۀ چربی گاهی اوقات میتوانند باعث مشکلات عضلانی و کبدی شوند، پزشکان معمولاً آزمایشات خونی را در زمانی که فرد درمان دارویی را شروع میکند، انجام میدهند. بدین ترتیب، اگر فرد دچار عوارض جانبی دارو شود، اندازهگیریهای اولیه (پایه) برای مقایسه، در دسترس هستند.