علائم کمبود تستوسترون در بدن مردان:مشکلات جنسی، بی‌خوابی و خستگی

علائم کمبود تستوسترون در بدن مردان

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

علائم کمبود تستوسترون در بدن مردان:مشکلات جنسی، بی‌خوابی و خستگی


 

علائم کمبود تستوسترون در بدن مردان

تستوسترون هورمونی است که توسط بدن تولید می‌شود. مردان نسبت به زنان تستوسترون بیشتری تولید می‌کنند. میزان تولید تستوسترون در طول بلوغ افزایش می‌یابد و بعد از سن 30 سالگی شروع به کاهش می‌کند. تستوسترون بر روی ظاهر و رشد جنسی مردان تأثیر می‌گذارد. باعث تولید اسپرم و همچنین ایجاد میل جنسی می‌شود. این هورمون در حجم عضلات و تراکم استخوان‌ها نقش ایفا می‌کند. پس از 30 سالگی، سطح تستوسترون به‌صورت تدریجی کاهش می‌یابد، تقریباً حدود یک درصد در سال. کاهش سطح تستوسترون نتیجه طبیعی فرایند افزایش سن است. از هر 10 مرد بالای 60 سال حدود 2 نفر دچار کمبود تستوسترون هستند. که در دهه 70 و 80 زندگی به 3 نفر از هر 10 نفر می‌رسد.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][vc_accordion disable_keyboard=”” style=”style1″][vc_accordion_tab title=”چرا با مشاهده‌ی اولین علائم کاهش تستسترون مراجعه به پزشک الزامی است؟”][vc_column_text]

کاهش سطح تستوسترون دلایل متعددی دارد. درحالی‌که کمبود تستوسترون در مردان مسن بیشتر رایج است، اما در مردان جوان نیز ممکن است رخ دهد. خوشبختانه، تمام عوامل کاهش‌دهنده تستوسترون در مردان جوان، قابل درمان می‌باشد، بنابراین اگر شما در هر سنی به علائم کمبود تستوسترون مبتلا شدید، هیچ دلیلی برای نادیده گرفتن آن وجود ندارد. اگر به علائم کاهش تستوسترون مبتلا هستید، به پزشک خود مراجعه کنید. با یک آزمایش ساده مشکل شما تشخیص داده می‌شود. برای درمان گزینه‌های مختلفی قابل انتخاب است. همچنین پزشک به شما کمک می‌کند تا علت زمینه‌ای و ریشه کاهش سطح تستوسترون خود را بیابید.

[/vc_column_text][vc_column_text]

دکتر منشادی متخصص غدد و متابولیسم با سال‌ها تجربه در زمینه‌ی درمان بیماری‌های غدد با استفاده از دانش تخصصی روز دنیا آماده ارائه کمک به شما می‌باشد. لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره تلفن‌های ۰۲۱۲۲۸۷۷۷۹۶ -  ۰۲۱۲۲۸۹۴۱۰۸ تماس حاصل فرمایید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

علت ایجاد سطح پایین تستسترون چیست؟


سطح پایین تستسترون

درحالی‌که هر یک از علائم بالا می‌تواند نتیجه کاهش سطح تستوسترون باشد، اما ممکن است نتیجه طبیعی افزایش سن نیز باشد. وجود برخی از این علائم ممکن است در اثر موارد زیر ایجاد شده باشد:

برای تعیین علت این نشانه‌ها، به پزشک خود مراجعه کرده و درخواست آزمایش خون بدهید. آزمایش خون روشی مطمئن برای تعیین میزان تستوسترون شما محسوب می‌شود. برای مردان بالای 65 سال سطح مناسب تستوسترون 300 الی 450 نانوگرم در دسی لیتر در نظر گرفته می‌شود. محدوده ذکرشده میانگین سطح تستوسترون در این رده سنی است. تستوسترون در فرایندهای مهمی از بدن مردان نقش دارد، ازجمله:

  • میل جنسی
  • تولید اسپرم
  • حجم و قدرت عضلات
  • توزیع چربی در بدن
  • تراکم استخوان‌ها
  • تولید گلبول‌های قرمز

از آنجا که تستوسترون بر بسیاری از عملکردهای بدن تأثیر می‌گذارد، کاهش آن می‌تواند تغییرات جسمی و روحی بسیاری در پی داشته باشد.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

9 نشانه کمبود تستوسترون


 اگر سطح تستوسترون بیش‌ازحد پایین آید، مردان طیفی از علائم را تجربه می‌کنند. کمبود تستوسترون زمانی تشخیص داده می‌شود که سطح آن کمتر از 300 نانوگرم در دسی لیتر (ng / dL) باشد. محدوده طبیعی معمولاً 300 تا 1000 نانوگرم در دسی لیتر در نظر گرفته می‌شود. آزمایشی که “سطح سرمی تستوسترون” نامیده می‌شود برای ارزیابی تستسترون مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر سطح تستوسترون به‌طور قابل‌توجهی پایین‌تر از حد نرمال باشد، ممکن است یک سری علائم ایجاد شود. در غالب موارد تشخیص علائم کمبود تستسترون، نیازمند دقت و ظرافت افراد است. برای آگاهی یافتن از علائم کمبود تستسترون ادامه مقاله را مطالعه فرمایید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][vc_accordion disable_keyboard=”” style=”style1″][vc_accordion_tab title=”عملکرد جنسی”][vc_column_text]

یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌هایی که سطوح پایین تستوسترون در مردان ایجاد می‌کند، احتمالاً کاهش میل و فعالیت جنسی است. با افزایش سن مردان در خصوص رابطه جنسی ممکن است عوارضی را تجربه کنند که در اثر پایین آمدن سطح تستسترون ایجاد می‌شود. ازجمله:

  • کاهش میل جنسی
  • کاهش نعوظ خود به خودی، مانند آنچه در طول خواب اتفاق می‌افتد.
  • ناباروری

علاوه بر اینکه تستوسترون باعث تحریک جنسی در مردان می‌شود، در ایجاد و حفظ نعوظ نیز مؤثر است. تستوسترون به‌تنهایی باعث نعوظ نمی‌شود، اما با تحریک گیرنده‌های مغز، باعث تولید اکسید نیتریک می‌شود. اکسید نیتریک مولکولی است که با ایجاد یک سری از واکنش‌های شیمیایی، فرایند نعوظ را مدیریت می‌کند. هنگامی که سطح تستوسترون بسیار پایین باشد، ممکن است دستیابی به نعوظ قبل از رابطه جنسی یا نعوظ خود به خودی (به‌عنوان‌مثال در طول خواب) دچار اختلال شود.

بااین‌حال، تستوسترون تنها یکی از عواملی است که در فرایند نعوظ مؤثر است. در تحقیقات برای درمان اختلال نعوظ، استفاده از تستسترون چندان مؤثر نبوده است. در مطالعه‌ای که بر روی نقش تستسترون و اختلالت نعوظ صورت پذیرفته است، تقریباً نیمی از افراد باوجود دریافت تستسترون، بهبود نیافتند. در بسیاری از موارد، سایر بیماری‌ها در اختلال نعوظ نقش دارند. ازجمله موارد زیر:

  • دیابت
  • اختلالات تیروئید
  • فشارخون بالا
  • کلسترول بالا
  • مصرف سیگار
  • مصرف الکل
  • افسردگی
  • استرس
  • اضطراب

سؤالات خود را اینجا بپرسید

[/vc_column_text][vc_column_text]

تستوسترون نقش مهمی در تولید مایع منی دارد، مایعی شیری‌رنگ که در حرکت اسپرم‌ها مؤثر است. در مردانی که میزان تستسترون کاهش می‌یابد، در طی انزال حجم منی کاهش می‌یابد.

[/vc_column_text][vc_column_text]

اگر سطح تستوسترون کم باشد، ممکن است در ظاهر فیزیکی مردان تغییراتی ایجاد شود. گاهی اوقات به تستوسترون، هورمون مردانه نیز گفته می‌شود. این هورمون به افزایش توده عضلانی کمک می‌کند، باعث رویش موهای بدن می‌شود و به‌طورکلی باعث ایجاد ظاهر مردانه در مردان می‌شود. کاهش تستوسترون می‌تواند منجر به تورم یا حساس شدن بافت سینه‌ها شود. گرگرفتگی، تغییر در متابولیسم کلسترول و تغییرات فیزیکی دیگر ازجمله موارد زیر نیز ممکن است رخ دهد:

ریزش مو

تستوسترون چندین نقش مختلف در بدن بازی می‌کند، ازجمله شرکت در فرایند رویش موها. در بسیاری از مردان ریزش مو بخشی طبیعی از روند افزایش سن است. درحالی‌که عوامل ژنتیکی نیز در این موضوع دخیل هستند، کاهش سطح تستسترون می‌تواند به ریزش موهای صورت و بدن نیز منجر شود.

خستگی

در افرادی که سطح تستسترون کاهش می‌یابد، خستگی شدید و کاهش سطح انرژی مشاهده می‌شود. اگر باوجود خواب کافی همچنان خسته هستید، و یا اگر انگیزه‌ای برای ورزش ندارید، ممکن است سطح تستسترون شما پایین آمده باشد.

کاهش توده عضلانی

ازآنجاکه تستوسترون نقش مهمی در ساخت عضلات ایفا می‌کند، کاهش سطح آن می‌تواند به کاهش حجم عضلات منجر شود. مطالعات نشان داده است، تستوسترون توده عضلانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد، اما الزاماً قدرت یا عملکرد آن‌ها را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد.

افزایش چربی بدن

کاهش سطح تستسترون می‌تواند منجر به ذخیره بیشتر چربی‌ها در بدن شود. به‌ویژه، گاهی اوقات بافت سینه بزرگ می‌شود که به آن ژنیکوماستی گفته می‌شود. اعتقاد بر این است که این اثر ناشی از عدم تعادل بین هورمون تستوسترون و استروژن در مردان است.

کاهش توده استخوان‌ها

استئوپروز یا کاهش تراکم استخوان‌ها، عارضه‌ای است که اغلب در زنان دیده می‌شود. بااین‌حال، کاهش سطح تستسترون در مردان نیز می‌تواند تراکم استخوان‌ها را کاهش دهد. تستوسترون به تولید و تقویت استخوان‌ها کمک می‌کند. بنابراین افرادی که دچار کمبود تستسترون هستند، به‌خصوص مردان مسن، تراکم استخوان‌هایشان کم است و بیشتر در معرض شکستگی استخوان‌ها قرار دارند.

[/vc_column_text][vc_column_text]

علیرغم این واقعیت که کمبود تستوسترون می‌تواند سبب کاهش سطح انرژی شود، همچنین می‌تواند باعث بی‌خوابی و سایر تغییرات در الگوی خواب شود. متأسفانه، درمان با جایگزین کردن هورمون تستوسترون ممکن است موجب آپنه خواب شود. وضعیتی که دران ممکن است مکرراً تنفس فرد در خواب قطع شود. این موضوع تا حد زیادی می‌تواند بر کیفیت خواب اثرگذار باشد. از سوی دیگر، تغییراتی که در پی آپنه خواب در بدن رخ می‌دهد، می‌تواند منجر به کاهش سطح تستوسترون شود. حتی بدون وجود آپنه خواب، بین تستوسترون پایین و کاهش ساعات خواب همبستگی زیادی وجود دارد. مکانیسم این فرایند به‌طور واضح مشخص نیست.

[/vc_column_text][vc_column_text]

علاوه بر ایجاد تغییرات فیزیکی، سطح پایین تستوسترون می‌تواند بر روی احساسات شما نیز تأثیر بگذارد. این وضعیت می‌تواند منجر به غم و اندوه یا افسردگی شود. همچنین می‌تواند در احساس سلامتی کلی شما نیز مؤثر باشد. برخی از افراد دچار ضعف حافظه و تمرکز می‌شوند. ممکن است انگیزه و اعتمادبه‌نفس افراد نیز پایین بیاید. تستوسترون هورمونی است که بر تعادل عاطفی افراد مؤثر است. افسردگی در مردان با کاهش سطح تستوسترون ارتباط دارد. این امر می‌تواند منجر به ترکیبی از مواردی همچون: تحریک‌پذیری، کاهش میل جنسی و خستگی شود.

برخلاف زنان که در زمان ایجاد یائسگی به‌یک‌باره سطح هورمون‌ها کاهش می‌یابد، کاهش میزان تستسترون در مردان بسیار تدریجی است. هرچه سن در مردان افزایش می‌یابد، احتمال کاهش میزان تستسترون نیز افزایش می‌یابد. اگر سطح تستسترون به زیر 300 نانوگرم در دسی لیتر کاهش یابد، ممکن است برخی از علائم مربوط به کاهش تستسترون ظاهر شود. پزشک می‌تواند با آزمایش خون وضعیت شما را مشخص کند و در صورت لزوم درمان‌های لازم را انجام دهد. همچنین پزشک در مورد مزایای بالقوه و خطرات احتمالی داروهای تستوسترون توضیحات لازم را ارائه خواهد کرد.

سؤالات خود را از دکتر بپرسید

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

درمان


درمان

صرف‌نظر از دلیل کاهش تستوسترون، گزینه‌های درمانی متعددی برای افزایش تستوسترون وجود دارد. همچنین برای کاهش عوارض این وضعیت نیز درمان و راه‌کارهای زیادی در دسترس است.

 گزینه‌های درمانی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

دریافت تستوسترون

در برخی از مردان استفاده از مکمل تستوسترون می‌تواند گزینه درمانی مناسبی باشد. می‌توان از طرق مختلفی تستسترون را وارد بدن نمود، ازجمله:

  • تزریق عضلانی هرچند هفته یک بار؛
  • استفاده از پچ یا ژل‌های پوستی.
  • پچ هایی که داخل دهان قرار داده می‌شوند.
  • کاشت کپسول‌های زیرپوستی که معمولاً در زیر جلد باسن قرار داده می‌شوند.

کسانی که به سرطان پروستات مبتلا شده‌اند و یا احتمال بروز آن در آن‌ها بالا می‌باشد، نباید از درمان دریافت تستسترون استفاده کنند.

کاهش وزن و فعالیت جسمی

ورزش بیشتر و کاهش وزن می‌تواند روند کاهش تستوسترون را در بدن شما کند نماید. رعایت این نکات به شما کمک می‌کند تا بدون استفاده از مکمل‌ها یا رژیم غذایی خاص، سطح انرژی خود را افزایش دهید:

  • خودتان را تکان دهید: فعالیت‌های جسمی خود را در طول روز گسترش دهید.
  • پیاده‌روی: وقتی احساس خستگی می‌کنید، این کار می‌تواند به سرحال شدن شما کمک کند.

داروهای درمان‌کننده اختلال نعوظ

اگر بیشترین نگرانی شما مربوط به اختلال نعوظ است، داروهای درمان‌کننده اختلال نعوظ می‌تواند برای شما مفید باشد. این داروها با افزایش جریان خون در آلت تناسلی، باعث نعوظ می‌شوند. از سوی دیگر، در برخی افراد بدون دریافت تستسترون این داروها مؤثر نیستند.

بهبود کیفیت خواب

برای کسانی که از بی‌خوابی رنج می‌برند، داروهای خواب‌آور می‌تواند کمک‌کننده باشد. رعایت نکات مربوط به خواب مناسب که به‌طورکلی بهداشت خواب نامیده می‌شود، بسیار ضروری است. هرروز یک بزرگ‌سال باید هفت تا نه ساعت خواب داشته باشد. برخی نکات مربوط به خواب مناسب عبارت‌اند از:

  • داشتن برنامه منظم برای خواب. هرروز در زمان منظمی به رختخواب بروید و در زمان معینی بیدار شوید، حتی در تعطیلات آخر هفته.
  • محیط خواب خود را ارتقا دهید. اتاق‌خواب شما باید آرام، تاریک و در دمای مناسب باشد تا کیفیت خواب شما بهبود یابد.
  • حفظ تمرکز. تخت شما باید کاملاً راحت باشد و از آن فقط برای خواب یا رابطه جنسی استفاده شود. از تخت خواب خود برای فعالیت‌هایی همانند: تماشای تلویزیون، خواندن کتاب و یا کار با کامپیوتر استفاده نکنید.
  • پرخوری نکنید. از خوردن حجم زیادی از غذا یا غذاهای سنگین قبل از خواب خودداری کنید.

یائسگی در زنان: درمان گرگرفتگی و خطر پوکی استخوان با هورمون تراپی[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

فهرست مطالب

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره