مشکل جنسی یا ناتوانایی جنسی عبارت است از هر مشکلی که در هر یک از مراحل چرخه پاسخ به محرکهای جنسی، یک مرد یا یک زوج را از رسیدن به حس ارضاء از رابطه زناشویی باز میدارد. چرخه پاسخ به محرکهای جنسی دارای چهار مرحله است که شامل تحریک، برانگیختگی، اوج لذت جنسی (ارگاسم) و فروکش (آرامش) میباشد. هر چند تحقیقات نشان داده است که ناتوانی جنسی پدیده کاملاً شایعی است (به طوری که 43% زنان و 31% مردان با شدتهای مختلف از این عارضه رنج میبرند)، اما هنوز هم این موضوع به صورت تابویی است که خیلی از افراد از بحث کردن در مورد آن احساس خجالت و شرمساری میکنند. خوشبختانه اغلب موارد ناتوانی جنسی، قابل درمان میباشد و بنابراین لازم است که حتماً نگرانیها و مشکلات خود در این زمینه را با شریک جنسی و با پزشک خود در میان بگذارید.
اگر شما هم جزء آن دسته از مرداني هستيد که از ناتواني جنسي رنج ميبرند، میتوانید برای درمان خود به دکتر منشادی مراجعه کنید. دکتر منشادی نسبت به درمان بيماراني که از مشکلات و عوارض مختلف جنسي، شامل موارد زير رنج ميبرند، اقدام مينمايد:
- اختلال نعوظ
- انزال زودرس
- بيماري پيروني (انحناي شکل آلت تناسلي در زمان نعوظ)
- بيماري پرياپيسم (نعوظ طولاني مدت آلت تناسلي به مدت بيش از چهار ساعت بدون هيچ گونه تحريک جنسي)
ارتباط بین بیماریهای غدد و ناتوانی جنسی در مردان
غدد داخلی درونریز
سیستم غدد درونریز از حدود 20 غده مختلف تشکیل شده است که هر یک از آنها شامل مجموعهای از سلولهای تخصصی است که مواد شیمیایی خاصی را که ما با عنوان هورمون میشناسیم، ترشح میکنند. این هورمونها سپس وارد جریان خون شده و از طريق خون به قسمتی از بدن که مسئول کنترل آن هستند، ميرسند. اگر در عملکرد هر يک از اين غدهها اختلالي ايجاد شود، به سرعت منجر به بروز یک بيماري غدد داخلی خواهد شد. همچنين اين بيماريها ممکن است در اثر به هم خوردن تعادل بسيار دقيق موجود بين ميزان هورمونهاي مختلف بدن نیز به وجود بيايد.
در ارتباط با ناتوانی جنسی در مردان، غدههایی که بیشترین نقش را در این زمینه به عهده دارند، گنادها نام دارند که در واقع همان غدههای تولیدمثلی هستند که در مردان به شکل بیضهها و در زنان به شکل تخمدانها میباشند. این غدد تولیدمثلی، هورمونهایی را تولید میکنند که در ایجاد خصوصیات مردانه یا زنانه در هر جنس نقش دارند. تستوسترون مهمترین هورمون جنسی مردانه است. اگرچه تستوسترون به تنهایی نقش مهمی در فرایند نعوظ آلت تناسلی ندارد، اما در درک احساسات و شهوات جنسی مسئولیت اصلی را بر عهده دارد و بنابراین بدون وجود این هورمون، فرایند نعوظ در عمل به نتیجهای نخواهد رسید.
سایر عملکردهای هورمون تستوسترون
هورمون تستوسترون علاوه بر تنظیم احساسات و شهوات جنسی، در ایجاد و رشد صفات جنسی در مردان هم نقش دارد. علاوه بر آن، هورمون تستوسترون نقش مهمی در فرایند رشد استخوانها، حفظ توده عضلانی مردان، نگهداری میزان گلبولهای قرمز خون در حد کافی و ایجاد حس سلامتی و تندرستی در مردان را بر عهده دارد.
اگرچه میزان هورمون تستوسترون به طور طبیعی با افزایش سن کاهش پیدا میکند و افت میزان این هورمون معمولاً از سن 30 سالگی به بعد آغاز میشود، اما چندین عامل دیگر هم وجود دارند که میتوانند باعث تسریع در روند کاهش این هورمون در مردان شوند. این عوامل شامل آسیبدیدگی فیزیکی یا عفونت بیضهها، استفاده از پرتو درمانی یا شیمی درمانی براي درمان سرطان، میزان بالای آهن در خون، اختلال در عملکرد غده هیپوفیز، اعتیاد به الکل، چاقی، بیماریهای مزمن، استرس و فشار روحی میباشد.
بیماری دیابت هم میتواند باعث افزایش وقوع اختلال نعوظ شود. این بیماری هنگامی به وجود میآید که غده پانکراس یا لوزالمعده نتواند هورمون انسولین بسازد و یا مقدار بسیار کمی از این هورمون را تولید کند. انسولین هورمونی است که برای تنظیم میزان گلوکز خون ضروری است.
اگر پزشک شما بعد از مشاوره و انجام معاینات لازم، به این نتیجه رسید که ناتوانی جنسی شما به خاطر پایین بودن میزان هورمون تستوسترون است، ممکن است یک دوره هورمون تستوسترون جایگزین را برای شما تجویز کند تا با مصرف آن بتوانید مجدداً به حالت طبیعی و سالم خود دست پیدا کنید. دقت کنيد که برای این منظور، شما باید یکی از اشکال مختلف داروهای تستوسترون را مصرف کنید تا میزان تستوسترون خون شما افزایش پیدا کند. بنابراین هرگز پول و وقت خود را برای خرید محصولات بدون نسخهای که با عنوان داروهای ” کاملاً طبیعی” برای درمان کمبود تستوسترون و افزایش میل جنسی به فروش میرسند هدر ندهید، چرا که اين کار هیچ تأثیری برای شما نخواهد داشت.
شیوع ناتوانی جنسی در افراد مبتلا به دیابت
از میان تمامی بیماریهای غدد داخلي که در بروز اختلال نعوظ نقش دارند، بیماری دیابت به عنوان عامل بروز بیشترین موارد ناتوانی جنسی در مردان شناخته میشود. هر چند اختلال نعوظ در بین مردان مبتلا به دیابت بسیار شایع است، اما هرگز غیر قابل درمان نیست. در واقع اگر اختلال نعوظ به خاطر بیماری دیابت باشد، میتوان از طریق روشهای زیادی که برای این منظور وجود دارد، قدرت نعوظ و توانایی جنسی طبیعی بیمار را به او بازگرداند.
اگرچه تقریباً همه ما انسانها حداقل چند نفر را میشناسیم که به بیماری دیابت مبتلا هستند، اما تعداد کمی از ما با ماهیت این بیماری مربوط به غدد داخلی آشنایی داریم. غده پانکراس یا لوزالمعده قسمتی از سیستم غدد داخلی درونريز است که در ایجاد بیماری دیابت نقش دارد. این غده مسئول تولید هورمون انسولین است که وظیفه تنظیم قند یا همان گلوکز خون را بر عهده دارد.
بسته به نوع خاص بیماری دیابت، دلیل بروز این بیماری به خاطر وجود اشکالی در روند تولید انسولین یا در نحوه واکنش بدن نسبت به این هورمون میباشد. در دیابت نوع 1، غده پانکراس اصلاً هیچ انسولینی تولید نمیکند و در نتیجه برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید هورمون انسولین طبیعی و یا یکی از انواع مصنوعی آن به بدن بیمار تزریق گردد تا میزان قند خون بیمار در حد طبیعی و سالم حفظ شود.
دیابت نوع 2
در دیابت نوع 2، يا غده پانکراس نمیتواند مقدار کافی از هورمون انسولین را تولید کند و یا بدن نمیتواند به طور مؤثری از انسولین تولید شده توسط پانکراس، استفاده کند. در این صورت اصطلاحاً گفته میشود که بدن بیمار، مقاومت به انسولین دارد.
تنظیم نبودن میزان گلوکز خون در زمان طولانی باعث میشود که هم رگهای خونی و هم اعصاب بدن از این طریق آسیب ببینند. اعصاب و رگهای خونی نقش بسیار مهمی در فرایند نعوظ و توانایی جنسی دارند و به همین دلیل است که مشکل اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی در بین افراد مبتلا به دیابت، شیوع بالایی دارد.
اگر شما هم از بیماری دیابت رنج میبرید و به تازگی برخی از علائم ناتوانی جنسی را تجربه میکنید، باید حتماً با یک پزشک متخصص و حرفهای مشورت کنید تا یاد بگیرید چگونه دیابت خود را کنترل کنید و بدانید که برای بازیابی مجدد قوای جنسی خود چه اقداماتی را میتوانید انجام دهید. اگر چنین شرایطی برای شما پیش آمده است، مطمئن شوید که در مورد همه بیماریها و مشکلات پزشکی احتمالی دیگر، داروهای تجویزی یا بدون نسخهای که مصرف میکنید و نیز اقداماتی که در حال حاضر برای کنترل دیابت خود انجام میدهید، اطلاعات لازم را در اختیار پزشک میگذارید.
تولید پرولاکتین توسط غده هيپوفيز
غده هيپوفيز، غدهاي به اندازه يک نخود است که در قاعده مغز قرار دارد و هورموني به نام پرولاکتين را توليد ميکند. اين هورمون مسئول رشد پستانها و توليد شير در زنان باردار ميباشد. اگر غده هيپوفيز شروع به توليد مقدار زيادي از هورمون پرولاکتين نمايد، منجر به ايجاد يکي از بيماريهاي غدد به نام “افزايش پرولاکتين خون” خواهد شد.
اگرچه تاکنون هيچ عملکرد خاصي براي هورمون پرولاکتين در مردان شناخته نشده است، اما غده هيپوفيز در مردان هم اين هورمون را توليد ميکند و به نظر ميرسد تا زماني که مقدار اين هورمون در خون از حد طبيعي بالاتر نرود، هيچ مشکلي هم براي مردان ايجاد نميکند. اما هنگامي که مقدار پرولاکتين از حد نرمال بالاتر ميرود (مانند شرايطي که در زمان ابتلا به بيماري “افزايش پرولاکتين خون” ايجاد ميشود)، وجود مقدار زياد اين هورمون در خون باعث افت ميزان هورمون تستوسترون ميشود که در نتيجه آن، مشکل ناتواني جنسي براي مردان به وجود ميآيد.
درمان ناتواني جنسي در مردان
دکتر منشادی با انجام اقدامات زير، مشکل جنسي شما را مورد ارزيابي دقيق قرار ميدهند:
- سؤالاتي در مورد شرح حال و سوابق پزشکي شما، از جمله در مورد مشکلاتي که در زمان رابطه جنسي داريد، ميپرسد.
- يک معاينه فيزيکي بر روي شما انجام ميدهد و بيماري ديابت شما را بررسي ميکند.
- با انجام تستهاي آزمايشگاهي، ميزان هورمونهاي مختلف در بدن شما را اندازهگيري ميکند.
- داروهايي که قبلاً مصرف کرده يا در حال حاضر مصرف ميکنيد را بررسي ميکند.
- در صورت لزوم، آزمايشهاي ديگري از قبيل اندازهگيري نعوظها، سونوگرافي، تست اعصاب و غيره، در مطب پزشک و يا در منزل توسط خودتان انجام خواهد شد.
درمان ناتواني جنسي در آقايان از طريق تجويز دارو، استفاده از پروتزها و آلات مخصوص نعوظ به کمک خلأ، انجام ميگيرد.
بسياري از موارد ناتواني جنسي در مردان را ميتوان با درمان بيماري فيزيکي يا رواني که باعث به وجود آمدن آن شده است، برطرف نمود. راهکارهايي که براي درمان اين عارضه در نظر گرفته ميشود، ميتواند شامل موارد زير باشد:
- هورمونها: در مرداني که از کمبود هورمون تستوسترون رنج ميبرند، ميتوان از مصرف تستوسترون جايگزين استفاده کرد.
- درمان پزشکي: این روش شامل درمان بیماریهای فیزیکی خاصی است که ممکن است باعث ناتوانی جنسی در مردان شده باشد.
- داروها: داروهایی از قبیل سیالیس، لویترا، استاکسین، استندرا یا قرص ویاگرا میتوانند با افزایش جریان خون به آلت تناسلی، به ایجاد حالت نعوظ در مردان کمک کنند. داروی دیگری به نام پرومسنت هم وجود دارد که برای درمان انزال زودرس استفاده میشود. از اسپریهای موضعی حاوی لیدوکائین هم میتوان بر روی آلت تناسلی استفاده کرد. لیدوکائین میزان حساسیت آلت تناسلی را کاهش میدهد و به بیمار اجازه میدهد که کنترل بیشتری بر روی انزال خود داشته باشد.
- درمان روانشناسی: مشاوره با یک مشاور روانشناسی حرفهای به بیمار کمک میکند تا بتواند بر احساساتی از قبیل اضطراب، ترس، شرمساری يا احساس گناه که بر توانایی یا عملکرد جنسی او تأثیر منفی میگذارد، غلبه نماید.
- استفاده از آلات مکانیکی: وسایلی از قبیل ابزارهاي وکیوم و ایمپلنتهای مخصوص آلت تناسلی میتواند به برطرف کردن مشکل اختلال نعوظ در مردان کمک کند.
- آموزش و ارتباطات: فراگیری آموزشهای لازم در مورد رابطه جنسی سالم و رفتارها و پاسخهای جنسی میتواند به مردان کمک کند تا بر احساس اضطراب ناشی از فعالیتهای جنسی غلبه کنند. گفتگوی صریح با شریک جنسی در مورد نیازها و علایق خودتان نیز میتواند در رفع مشکلات جنسی و رفع بسیاری از موانعی که در راه داشتن یک رابطه جنسی سالم وجود دارد، مؤثر واقع شود.