یائسگی در زنان: درمان گرگرفتگی و خطر پوکی استخوان با هورمون تراپی

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text css_animation=””]

یائسگی یک اختلال یا بیماری نیست بلکه جزء روند طبیعی پیر شدن در زنان است. در این دوره دیگر لازم نیست زنان نگران قاعدگی دردناک، کرامپ عضلات یا باردار شدن باشند. برخی زنان هیچگونه مشکلی در دوره یائسگی ندارند. ولی سایرین علائمی همچون گرگرفتگی، اختلال خواب، تحریک‌پذیری، درد هنگام مقاربت، تغییرات خلق‌وخو و افسردگی را تجربه می‌کنند. برخی زنان ممکن است برای رفع این علائم به پزشک مراجعه ‌کنند.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_accordion disable_keyboard=”” style=”style1″][vc_accordion_tab title=”چرا ضروری است که زنان هنگام آغاز یائسگی به پزشک مراجعه کنند؟”][vc_column_text css_animation=””]

یائسگی جزء طبیعی چرخه زندگی یک زن است و زمانی اتفاق می‌افتد که سطح استروژن و پروژسترون در بدن زن افت پیدا می‌کند. به دنبال یائسگی، خطر بروز بیماری‌های خاصی مانند پوکی استخوان یا بیماری‌های قلبی و عروقی افزایش پیدا می‌کند. اگرچه علائم یائسگی در زنان حتی یک خانواده نیز متفاوت است. سن و سرعت افول عملکرد تخمدان در بین زنان  بسیار متفاوت است به این معنا که فرد باید به دنبال درمان اختصاصی خود باشد. درمانی که مادر یا بهترین دوست شما از آن استفاده می‌کند لزوما روی شما جواب نمی‌دهد. چنانچه درباره یائسگی سوالی دارید با پزشک خود صحبت کنید. پزشک به شما کمک می‌کند تا با تغییر سبک زندگی علائم یائسگی را در خود کنترل و مدیریت کنید.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”ارتباط با ما”][vc_column_text css_animation=””]

دکتر منشادی متخصص غدد و متابولیسم با سالها تجربه در زمینه درمان بیماری های غدد با استفاده از دانش تخصصی روز دنیا آماده ارائه کمک به  شما می باشد. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره های ۰۲۱۲۲۸۷۷۷۹۶ -  ۰۲۱۲۲۸۹۴۱۰۸ تماس حاصل فرمایید.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text css_animation=””]

سن یائسگی


سن یائسگی

متوسط سن شروع یائسگی 51 سالگی است. در بیشتر زنان در سنین بین 55-45 سالگی قاعدگی متوقف می‌شود. مراحل آغاز افت عملکرد تخمدان در برخی زنان چندین سال زودتر آغاز می‌شود. در سایرین دوره‌های قاعدگی تا اواخر 50 سالگی ادامه پیدا می‌کند. تصور می‌شود که سن قاعدگی به صورت ژنتیکی تعیین می‌شود اما کشیدن سیگار یا شیمی‌درمانی می‌تواند باعث تسریع افت عملکرد تخمدان شود که نتیجه آن بروز یائسگی در سنین پایین‌تر است.

تفاوت بین مرحله حوالی یائسگی و یائسگی چیست؟


حوالی یائسگی به دوره زمانی درست پیش از آغاز یائسگی اطلاق می‌شود. در طی این دوره، بدن وارد دوره یائسگی می‌شود. در مرحله حوالی یائسگی تولید هورمون توسط تخمدان‌ها شروع به کاهش می‌کند و فرد ممکن است برخی علائم مرتبط با یائسگی مانند گرگرفتگی را تجربه کند. ممکن است قاعدگی فرد در این دوره نامنظم شود اما متوقف نمی‌شود. زمانی که قاعدگی در طی دوازده ماه متوالی در فرد اتفاق نیافتد در واقع وی وارد دوره یائسگی شده است. به سالیان پس از شروع یائسگی دوره پس یائسگی گفته می‌شود و برای بیشتر زنان یک دوره زمانی مطلوب برای ارزیابی مجدد سلامتی‌شان است.

کاهش سطح استروژن چه علائمی در بدن ایجاد می‌کند؟


 کاهش سطح استروژن چه علائمی در بدن ایجاد می‌کند؟

حدود 75 درصد زنان در دوره یائسگی گرگرفتگی را تجربه می‌کنند. گرگرفتگی رایج‌ترین علامتی است که در زنان یائسه مشاهده می‌شود و می‌تواند در شب یا روز اتفاق بیافتد. برخی از زنان ممکن است درد عضلانی یا مفاصل (که به آن آرترالژیا نیز گفته می‌شود) یا نوسانات خلقی را تجربه کنند. این علائم به دلیل تغییرات سطح هورمونی، شرایط زندگی یا خود روند پیر شدن ایجاد می‌شوند ولی تعیین علت اصلی ممکن است دشوار باشد.

گرگرفتگی یا فلاشینگ

در طی گرگرفتگی، فرد احساس می‌کند که دمای بدنش افزایش پیدا می‌کند. گرگرفتگی نیمه بالایی بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد و ممکن است حتی رنگ پوست قرمز رنگ شود. هجوم گرما باعث تعریق، بالا رفتن ضربان قلب و احساس سرگیجه می‌شود. پس از گرگرفتگی فرد ممکن است احساس سرما کند. گرگرفتگی ممکن است به صورت روزانه و حتی چند بار در روز اتفاق بیافتد و اینکه فرد در طی یک دوره یک ساله یا حتی چندین ساله با آن درگیر باشد. برای کاهش دفعات، فرد باید از مواردی که باعث شروع گرگرفتگی می‌شوند از قبیل مواردی که در زیر اشاره می‌شود اجتناب کند.

  • مصرف الکل یا کافئین
  • مصرف غذاهای تند
  • استرس
  • هوای گرم

اضافه‌وزن و کشیدن سیگار نیز ممکن است گرگرفتگی را تشدید کند. برای کاهش دفعات گرگرفتگی و علائم آن از تکنیک‌های زیر استفاده کنید:

  • لباس کم و نازک بپوشید و در محل کار یا منزل از پنکه استفاده کنید.
  • برای به حداقل رساندن آن در طی گرگرفتگی تمرینات تنفسی انجام دهید.

مصرف داروهایی مانند قرص‌های ضدبارداری، هورمون‌تراپی یا سایر تجویزها ممکن است به کاهش گرگرفتگی کمک کند. چنانچه  خودتان قادر به مدیریت گرگرفتگی نیستید در این باره با پزشک مشورت کنید.  سوالات خود را اینجا بپرسید.

پیشگیری از گرگرفتگی

  • از مصرف غذاهای تند، کافئین یا الکل اجتناب کنید. کشیدن سیگار ممکن است باعث تشدید گرگرفتگی شود.
  • کم لباس بپوشید.
  • برای خنک کردن خود در محل کار یا منزل از پنکه استفاده کنید.
  • با پزشک خود راجع به داروهایی که به کاهش علائم گرگرفتگی کمک می‌کنند صحبت کنید.

سلامت استخوانها

کاهش تولید استروژن مقدار کلسیم موجود در استخوانها را تحت تاثیر قرار می‌دهد و منجر به کاهش تراکم استخوانی و در نهایت نوعی بیماری به نام پوکی استخوان می‌شود. فرد در این وضعیت مستعد شکستگی‌ در ران، ستون فقرات و سایر استخوانها می‌شود. در بیشتر زنان در چندین سال ابتدایی دوران یائسگی از دست رفتن استخوان با سرعت اتفاق می‌افتد. برای سالم نگه‌داشتن استخوانها نکات زیر را رعایت کنید:

  • مواد غذایی غنی از کلسیم مانند محصولات لبنی و سبزیجات با برگ سبز تیره مصرف کنید.
  • از مکمل‎‌های ویتامین D استفاده کنید.
  • به صورت منظم ورزش کنید و در برنامه روتین ورزشی خود تمرین با وزنه را بگنجانید.
  • از کشیدن سیگار اجتناب کنید.

البته داروهایی نیز در داروخانه‌ها وجود دارند که با نسخه پزشک عرضه می‌شوند و می‌توانید با مشورت پزشک برای پیشگیری از تحلیل استخوان از آنها استفاده کنید.

بیماری قلبی

ممکن است در طی یائسگی بیماری‌های مرتبط با قلب مانند سرگیجه یا تپش قلب بروز کنند. کاهش سطح استروژن باعث سخت شدن شریان‌ها می‌شود و این اتفاق جریان خون را تحت تاثیر قرار می‌دهد. حفظ وزن مناسب، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل، ورزش کردن و نکشیدن سیگار احتمال بروز بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

افزایش وزن

افزایش وزن

تغییرات سطح هورمون‌ها ممکن است باعث افزایش وزن شود. البته خود روند پیری نیز در افزایش وزن نقش دارد. از یک رژیم غذایی متعادل پیروی کنید، به صورت منظم ورزش کنید و برای کنترل وزن در خود عادات سالم ایجاد کنید. داشتن اضافه‌وزن احتمال خطر بروز بیماری‌های قلبی، دیابت و سایر مشکلات را افزایش می‌دهد.

کنترل وزن:

  • برای کنترل وزن روی یک سبک زندگی سالم تمرکز کنید.
  • در رژیم غذایی خود مصرف کلسیم را افزایش و مصرف شکر را کاهش دهید.
  • 150 دقیقه در هفته فعالیت فیزیکی متوسط داشته باشید یا 75 دقیقه در هفته یا بیشتر فعالیت ورزشی شدید مانند دویدن انجام دهید.
  • ورزش‌های قدرتی را نیز در برنامه ورزشی منظم خود بگنجانید.

برای دریافت پاسخ سوالات خود کلیک کنید.

از کجا می‌توان متوجه شد که دوره یائسگی آغاز شده است؟

یائسگی با آخرین دوره قاعدگی آغاز می‌شود. اگرچه زنان تا 12 ماه بعد متوجه نمی‌شوند که این آخرین دوره قاعدگیشان بوده است. معمولا زنان پس از 12 ماه پاکی دیگر قاعدگی را تجربه نمی‌کنند. اگرچه ممکن است خونریزی متوقف شود اما علائم آن ممکن است تا ماه‌ها یا حتی سال‌ها ادامه داشته باشد. این که این علائم تا چه مدت ادامه پیدا می‌کنند قابل پیش‌بینی نیست.

مدیریت مشکلات یائسگی


مدیریت مشکلات یائسگی

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_accordion disable_keyboard=”” style=”style1″][vc_accordion_tab title=”جایگزینی هورمون”][vc_column_text css_animation=””]

برای درمان گرگرفتگی و پیشگیری از تحلیل استخوان چندین روش هورمون‌تراپی تایید شده مورد استفاده قرار می‌گیرد. مزایا و خطرات استفاده از این روش‌ها با توجه به شدت گرگرفتگی، از دست رفتن استخوان و سلامت فردی متفاوت است. اگرچه ممکن است این درمان‌ها مناسب شما نباشند پس پیش از امتحان کردن هر نوع روش هورمون‌تراپی با پزشک خود صحبت کنید.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”درمان‌های غیرهورمونی”][vc_column_text css_animation=””]

برخی بیماری‌ها ممکن است مانع شوند فرد بتواند از روش هورمون‌تراپی استفاده کند یا ممکن است فرد بنا به دلایل شخصی از انجام این نوع درمان طفره برود. تغییر در سبک زندگی ممکن است بدون نیاز انجام هورمون‌تراپی به کاهش بسیاری از این علائم کمک کند. سایر روش‌های درمانی مانند استفاده از گیاهان دارویی، خودهیپنوتیزمی، طب سوزنی، برخی داروهای ضدافسردگی با دز پایین و سایر داروها ممکن است در کاهش گرگرفتگی مفید باشند. برای پیشگیری از پوکی استخوان چندین داروی تایید شده مورد استفاده قرار می‌گیرند. این داروها شامل موارد زیر هستند:

  • بیس‌فسفونات‌ها مانند ریزیدرونات(اکتونل، آتلویا) و زولدرونیک اسید (رکلاست)
  • تعدیل‌کننده‌های انتخابی گیرنده استروژن مانند رالوکسی‌فن(اویستا)
  • کلسی‌تونین(فورتیکال، میاکلسین)
  • دنوزومب(پرولیا، اکسجوا)
  • هورمون پاراتیروئید مانند تری‌پاراتید(فورتئو)
  • برخی محصولات خاص استروژنی

فرد ممکن است برای درمان خشکی واژن از روان‌کننده‌های بدون نسخه، کرم‌های استروژنی یا سایر محصولات استفاده کند.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”تغییرات در سبک زندگی”][vc_column_text css_animation=””]

برای مدیریت علائم، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و ورزش زیاد برای اجتناب از اضافه وزن می‌تواند کمک کننده باشد. چنانچه عوارض جانبی ناخواسته‌ای را تجربه می‌کنید که توانایی عملکردی شما دچار مشکل می‌کند یا چیز غیرمعمولی را مشاهده کردید که نیاز به بررسی دقیق‌تر دارد بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید. برای کاهش علائم گرگرفتگی گزینه‌های درمانی زیادی در دسترس است. در مورد این روش‌ها با پزشک متخصص زنان خود در طی معاینات دوره‌ای منظم صحبت کنید. تغییرات سبک زندگی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • کاهش وزن
  • ورزش کردن
  • کاهش دمای اتاق
  • پرهیز از خوردن غذاهایی که باعث تشدید علائم می‌شوند
  • پوشیدن لباس‌های نخی نازک و به رنگ روشن

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text css_animation=””]

سوالات رایج


سوالات رایج

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_accordion disable_keyboard=”” style=”style1″][vc_accordion_tab title=”اگر فرد عمل برداشتن رحم یا هیسترکتومی انجام داده باشد چطور متوجه می‌شود که یائسه شده است؟”][vc_column_text css_animation=””]

چنانچه فرد رحم خود را با عمل جراحی برداشته باشد ممکن است متوجه نشود که وارد دوره یائسگی شده مگر اینکه دچار گرگرفتگی شود. اگر فرد تحت عمل تخریب آندومتر  قرار گرفته باشد و تخمدان‌ها دست نخورده باشند نیز ممکن است چنین اتفاقی بیافتد. در تخریب اندومتر برای درمان خونریزی شدید در دوران قاعدگی پوشش داخلی رحم برداشته می‌شود. اگر هیچ علائمی ندارید یک آزمایش خون می‌تواند تایید کند که آیا تخمدان‌های فرد هنوز کار می‌کنند یا خیر. در این تست با اندازه‌گیری سطح استروژن خون خطر بروز پوکی استخوان در فرد مشخص می‌شود. چرا که دانستن وضعیت استروژن می‌تواند در تعیین نیاز یا عدم نیاز به ارزیابی تراکم استخوانی مفید باشد.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”در صورت توقف قاعدگی آیا می‌توان مصرف قرص‌های ضدبارداری را نیز متوقف کرد؟”][vc_column_text css_animation=””]

اگرچه چرخه‌ قاعدگی نامنظم و حتی متوقف می‌شود اما حتی در حوالی یائسگی در صورت عدم استفاده از روش‌های پیشگیری هنوز ممکن است بارداری اتفاق بیافتد. توصیه می‌شود فرد تا یک سال پس از آخرین دوره قاعدگی از روش‌های پیشگیری از بارداری استفاده کند.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text css_animation=””]

کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

آکانتوزیس نیگریکانس (تیره و ضخیم شدن پوست) ناشی از مشکلات هورمونی

فهرست مطالب

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره