سندرم متابولیک و چربی دورشکم ناشی از فشارخون بالا و خطر سکته قلبی

سندرم متابولیک

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

سندرم متابولیک و چربی دورشکم ناشی از فشارخون بالا و خطر سکته قلبی


 

سندرم متابولیک

سندرم متابولیک که به آن سندرم ایکس نیز گفته می‌شود یک بیماری است که هر کسی در مورد آن صحبت می‌کند. با این که اولین تعریف رسمی از سندرم متابولیک مدت زیادی نیست که وارد ادبیات پزشکی شده است اما به اندازه جوش‌ها و سرما خوردگی‌های ساده شایع است. سندرم متابولیک یک بیماری محسوب نمی‌شود بلکه شامل گروهی از عوامل و ریسک فاکتورها – فشار خون بالا، قند خون بالا، سطح نامناسب کلسترول خون و چربی‌های شکمی می‌شود. واضح است که وجود هر یک از این ریسک فاکتورها خوب نیست اما زمانی که آنها با هم ترکیب می‌شوند، فرد وارد مرحله خطرناکی می‌شود. این ریسک فاکتورهای احتمال ابتلا به بیماری‌های عروقی و قلبی را تا دو برابر افزایش می‌دهند که می‌تواند منجر به سکته مغزی و حمله قلبی شود. آنها احتمال ابتلا به انواع دیابت را تا 5 برابر افزایش می‌دهند. خبر خوب این که سندرم متابولیک را می‌توان به میزان زیادی با تغییر در سبک زندگی کنترل کرد.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_accordion style=”style1″][vc_accordion_tab title=”تغذیه ورزش در درمان و بهبود سندرم متابولیک چقدر اهمیت دارد؟”][vc_column_text]

این سندرم ارثی است و احتمال ابتلا به سندرم متابولیک با افزایش سن بالا می‌رود. در واقع، سندرم متابولیک یک بیماری است که بسیاری از افراد به آن مبتلا هستند اما هیچ کس اطلاعات زیادی در مورد آن ندارد. این نیز عامل اختلاف بین متخصصین است – برخی از پزشکان موافق نیستند که سندرم متابولیک به عنوان یک بیماری مستقل تلقی شود. در بیشتر موارد، بهترین روش درمان برای درمان این سندرم به خود شما بستگی دارد. تغییر رفتار – مانند تغذیه سالم و بیشتر ورزش کردن – اولین چیزهایی هستند که پزشک به شما پیشنهاد می‌دهد. با به کارگیری برخی عادات سالم، شما قادر به رفع کامل این ریسک فاکتورها هستید.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”ارتباط با ما”][vc_column_text]

دکتر منشادی متخصص غدد و متابولیسم با سال‌ها تجربه و تخصص در زمینه بیماری‌های متابولیک آماده ارائه کمک به شما می‌باشد. لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره‌های 021-22877796 –  02122894108 – 09396880666  تماس حاصل فرمایید.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

علت ابتلا به سندرم متابولیک چیست؟


علت ابتلا به سندرم متابولیک

متخصصین در مورد علت ابتلا به سندرم متابولیک مطمئن نیستند. این مجموعه‌ای ریسک فاکتورها است و نه فقط یک بیماری تنها بنابراین ممکن است علل متفاوتی داشته باشد. برخی از این ریسک فاکتورها عبارتند از:

  • مقاومت انسولین. انسولین هورمونی است که به بدن در استفاده از گلوکوز کمک می‌کند – قند ساده از غذایی که خورده می‌شود ساخته شده و به انرژی تبدیل می‌شود. در افراد مبتلا به مقاومت انسولین، انسولین به درستی کار نمی‌کند بنابراین بدن مقادیر بیشتری از آن تولید می‌کند تا با افزایش سطح گلوکوز خون مقابله کند. در نهایت، این شرایط باعث ابتلا به دیابت می‌شود. مقاومت انسولین به میزان زیادی به وزن اضافی در شکم ارتباط دارد.
  • چاقی. به خصوص چاقی اطراف شکم. متخصصین بر این عقیده‌اند که ابتلا به سندرم متابولیک به دلیل افزایش وزن و چاقی در حال افزایش است. به علاوه، به نظر می‌رسد که وجود چربی‌های اضافی در شکم – بر خلاف قسمت‌های دیگر بدن –احتمال ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش می‌دهد.
  • سبک زندگی ناسالم. مصرف غذاهای فراوری شده ناسالم و نداشتن فعالیت فیزیکی کافی نیز در ابتلا به این سندرم نقش دارند.
  • عدم تعادل هورمونی. هورمون‌ها نیز ممکن است نقش داشته باشند. به عنوان مثال، سندرم تخمدان پلی کیستیک – یک بیماری که بر باروری تأثیر می‌گذارد – با عدم تعادل هورمونی و سندرم متابولیکی ارتباط دارد.
  • استعمال دخانیات. اگر شما به تازگی به سندرم متابولیکی مبتلا شده‌اید، ممکن است نگران شده باشید اما این یک هشدار است. الان وقت آن رسیده است که به افزایش سلامت خود فکر کنید. ایجاد تغییرات ساده در عادات می‌تواند شما را از ابتلا به بیماری‌های خطرناک و جدی در آینده مصون نگه دارد.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

علائم و نشانه‌های ابتلا به سندرم متابولیک ایکس چیست؟


سندرم متابولیک ایکس

چربی‌هایی که اطراف شکم جمع می‌شوند ممکن است یک ریسک فاکتور برای سندرم متابولیکی باشند. پزشک غالباً در صورتی که فرد حداقل سه علامت از 5 علامت زیر را داشته باشد به سندرم متابولیکی مشکوک می‌شود:

  • چاقی شکمی، احشایی و شکمی به خصوص زمانی که سایز دور کمر بیش از 100 سانتی‌متر در مردان و بیش از 87 سانتی‌متر در زنان باشد.
  • سطح گلوکوز خون در حالت ناشتا 100 میلی‌گرم بر دسی لیتر یا بیشتر باشد
  • فشار خون 130/85 میلی‌متر جیوه یا بیشتر باشد
  • تری‌گلیسیرید خون 150 میلی‌گرم بر دسی لیتر یا بیشتر باشد
  • لیپوپروتیئن پرچگالی (اچ دی آل) 40 میلی‌گرم بر دسی لیتر یا کمتر در مردان و 50 میلی‌گرم بر دسی لیتر یا کمتر در زنان باشد.

داشتن 3 علامت یا بیشتر از علائم فوق احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سکته مغزی و دیابت نوع 2 را به میزان چشمگیری افزایش می‌دهد.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

ریسک فاکتورهای سندرم متابولیک


ریسک فاکتورهای سندرم متابولیک

برخی عوامل هستند که احتمال ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش می‌دهند. برای تشخیص ابتلا به سندرم متابولیک، شما باید حداقل 3 علامت از 5 علامت زیر را داشته باشید:

  • سابقه خانوادگی ابتلا به سندرم متابولیک
  • ورزش نکردن در ترکیب با یک رژیم غذایی پرکالری
  • بزرگ بودن سایز دور کمر: برای مردان: 100 سانتی‌متر یا بیشتر و برای زنان: 87 سانتی‌متر یا بیشتر
  • کلسترول: تری‌گلیسیرید بالا: برای مردان: کمتر از 40 میلی‌گرم در دسی لیتر و برای زنان: کمتر از 50 میلی‌گرم در دسی لیتر یا مصرف داروهای کلسترول
  • فشار خون بالا: فشار خون 130 /85 میلی‌گرم جیوه یا بیشتر و یا مصرف داروهای فشار خون بالا
  • قند خون: بالا بودن قند خون ناشتا: 100 میلی‌گرم بر دسی لیتر یا بیشتر
  • مصرف برخی داروها: برخی داروها که برای درمان التهاب، اچ آی وی، آلرژی و افسردگی مصرف می‌شوند احتمال افزایش وزن یا تغییر فشار خون، کلسترول و قند خون را بالا می‌برند.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

سندرم متابولیک و چاقی دوران کودکی


سندرم متابولیک چگونه تشخیص داده می‌شود

سندرم متابولیک ممکن است از دوران کودکی همراه با چاقی، دیسپیدما و فشار خون بالا آغاز شود. به دلیل وجود نگرانی در مورد رشد چاقی بین جوانان در سال‌های اخیر، برخی خواستار شناسایی و غربالگری افرادی که احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی در آنها بیشتر است شده‌اند. با این کار امکان تغییر در سبک زندگی و افزایش مؤلفه‌های سلامتی در آن افزایش یافته و احتمال ابتلا به این بیماری‌های در آینده کاهش می‌یابد. با این حال، چگونگی و زمان غربالگری و تشخیص ابتلا به سندرم متابولیک و چاقی در کودکان هنوز بحث‌برانگیز است. یک دلیل این است که کودکان در حال رشد مغایرت‌هایی در این ریسک فاکتورها دارند. به طور کلی، تقریباً یک‌پنجم افرادی که بین 6 تا 19 سال دارند در حال حاضر چاق هستند. این افراد در معرض ابتلا به بیماری در سنین بزرگسالی خود هستند.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

سندرم متابولیک چگونه تشخیص داده می‌شود؟


اگر 3 علامت یا بیشتر از علائم زیر را داشته باشید احتمالاً ابتلا به سندرم متابولیک برای شما تشخیص داده می‌شود:

  • دور کمر بیش از 100 سانتی‌متر برای مردان و بیش از 87 سانتی‌متر بری زنان (دور شکم اندازه‌گیری می‌شود)
  • فشار خون بیش از 130 / 85 میلی‌گرم جیوه یا مصرف داروهای فشار خون
  • تری‌گلیسیرید بالای 150 میلی‌گرم بر دسی لیتر
  • قند خون ناشتای بیش از 100 میلی‌گرم بر دسی لیتر یا مصرف داروهای کاهش‌دهنده قند خون
  • لیپوپروتئین پرچگالی کمتر از 40 میلی‌گرم بر دسی لیتر در مردان و کمتر از 50 میلی‌گرم بر دسی لیتر برای زنان

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

درمان سندرم متابولیک x


تغذیه سالم و افزایش فعالیت فیزیکی اقداماتی برای کاهش وزن و مدیریت سندرم متابولیک هستند تشخیص اولیه به شناسایی افرادی که ممکن است در معرض ابتلا به سندرم متابولیک باشند کمک می‌کند اما این افراد بهره بیشتری از تغییر و اصلاح سبک زندگی نسبت به مصرف دارو می‌برند. بالا بودن سطح قند خون، فشار خون و لیپید و کلسترول غیرعادی را غالباً می‌توان در اوایل شروع با تغییر سبک زندگی بهبود داد. به هر حال، برخی افراد ممکن است برای درمان برخی از جنبه‌های سندرم متابولیک از برخی داروها مانند داروهای فشار خون استفاده کنند. کاهش وزن به خصوص در بالاتنه می‌تواند یک روش درمانی مؤثر باشد. برخی از اقدامات برای جلوگیری و درمان کلسترول غیر عادی و جنبه‌های دیگر ابتلا به سندرم متابولیک عبارتند از:

  • پیروی از یک رژی غذایی “قلب سالم” که قند، چربی و سدیم کمی دارد.
  • ورزش کردن به طور منظم
  • اجتناب از استعمال دخانیات و کاهش مصرف الکل

توصیه می‌شد که در هفته به مدت 150 دقیقه ورزش با شدت متوسط انجام دهید. این مدت را می‌توانید به زمان‌های 10 دقیقه‌ای تقسیم کنید. پیاده‌روی سریع می‌تواند یک شروع خوب باشد.

درمان دارویی

درمان دارویی

اگر تغییرات سبک زندگی برای کاهش عوارض کافی نبود ممکن است شما برای درمان سندرم متابولیک به دارو نیاز داشته باشید. برخی از داروهای مورد استفاده عبارتند از:

  • داروهای فشار خون بالا که شامل مسدود کننده‌های ACE (مانند کاپوتناند وازوتک)، مسدود کننده‌های گیرنده 2 آنژیوتنسین (مانند کوزاراند دیووین)، داروهای ادرارآور، مسدود کننده‌های بتا و داروهای دیگر
  • داروهای کلسترول از جمله استاتین ها (مانند کرستور، لزکول، لیپیتور، مواکور، پراواکول و زوکور)، نیاسین (مانند نیاکور، نیازپان و نیکولار)، رزین‌های اسید صفرا (مانند کلوستید و کواستران)، زپتا و داروهای دیگر
  • داروهای دیابت که ممکن است در صورت ابتلا به عدم تحمل گلوکوز تجویز شود. داروهایی مانند گلوکوفاژ، آکتوس و آواندیا.
  • آسپیرین‌های ضعیف که احتمال حملات قلبی و سکته مغزی را کاهش می‌دهند. مصرف این داروها به خصوص برای افرادی که “پروترومبوتیک ” یا مستعد ابتلا به لختگی خون هستند بسیار مهم است.

به یاد داشته باشید که همه این داروها عوارض جانبی دارند. در مورد مزایا و معایب صرف این داروها با پزشک خود مشورت کنید.

 متفورمین

متفورمین فقط پس از به کارگیری اقدامات سبک زندگی تجویز می‌شود و رژیم غذایی ورزش باید در زمان استفاده از این دارو حفظ شوند. در صورتی که دارو درمانی به شما توصیه شده باشد، معمولاً متفورمین نیز تجویز می‌شود. این دارو به گروه‌های پر ریسک به خصوص افرادی که قند خون بالا دارند و آنهایی که چاقی مقاوم به رزیم غذایی ورزش دارند کمک می‌کند. این دارو به طور رسمی برای اقدامات پیشگیرانه برای افرادی که در معرض ابتلا به دیابت ناشی از سندرم متابولیک هستند مصرف نمی‌شود.

به هر حال برخی از پزشکان متفورمین را بدون توجه به برچسب آن برای پیشگیری از ابتلا به دیابت در افرادی که سطح گلوکوز خون آنها بالا است و چاقی شکمی دارند تجویز می‌کنند. متخصصین دیابت و مدارک مراکز آموزش کلینیکی، این نوع مصرف را تأیید می‌کنند. تحقیقات نشان می‌دهد که متفورمین در کاهش احتمال ابتلا به دیابت در بزرگ‌سالان دارای ریسک فاکتور مؤثر است اما اثر تغییرات رژیم غذایی ورزش تقریباً دو برابر است.

استاتین ها

داروهای دیگر مانند استاتین ها نیز ممکن است برای درمان سندرم متابولیک در افرادی که آل دی آل خون آنها بالا است تجویز شوند. داروهای ضد فشار خون برای درمان فشار خون بالا تجویز می‌شوند. در این موارد نیز باید ابتدا سبک زندگی در افراد پر ریسک اصلاح شود.

 رژیم غذایی

رژیم غذایی

پیروی از یک رژیم غذایی سالم برای درمان سندرم متابولیک توصیه می‌شود. این رژیم به جلوگیری از ابتلا به فشار خون بالا کمک می‌کند. برای پیروی از این رزیم غذایی:

  • غذاها را از منابع سالم انتخاب کنید
  • مصرف گوشت قرمز، سدیم، چربی‌های اشباع و چربی‌های کامل و غذاها و نوشیدنی‌های شیرین را محدود کنید.
  • مقادیر زیادی میوه و سبزیجات، غلات کامل، ماهی و مغزیجات مصرف کنید

در این رژیم غذایی تأکید بر نحوه تغذیه به جای کاهش کالری است اما افرادی که می‌خواهند وزن کم کنند باید از رژیم‌های کم‌کالری پیروی کنند.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

چگونه می‌توان از ابتلا به سندرم متابولیک پیشگیری کرد یا اثر آن را برگرداند؟


از آنجا که بی‌تحرکی وزن اضافه دلایل اصلی زمینه‌ای ابتلا به سندرم متابولیکی هستند، بیشتر ورزش کردن و کاهش وزن به کاهش و پیشگیری از عوارض ناشی از این بیماری کمک می‌کند. پزشک ممکن است داروهایی برای مدیریت برخی از مشکلات زمینه‌ای تجویز کند. برخی از راه‌های کاهش خطرات احتمالی عبارتند از:

 این تغییرات را در سبک زندگی خود ایجاد کنید

  • ورزش کنید. ورزش کردن بهترین راه برای کاهش وزن است اما در صورتی که پیشرفتی در کاهش وزن ندید، ورزش کردن را متوقف نکنید. حتی اگر شما یک کیلوگرم هم کم نکنید، ورزش فشار خون شما را کاهش داده، سطح کلسترول خون و مقاومت انسولین را بهبود می‌دهد. اگر شما چاق هستید، به آهستگی شروع کنید. سعی کنید بیشتر پیاده‌روی کنید. فعالیت‌های فیزیکی بیشتری در روز انجام دهید. زمانی که پیاده‌روی می‌کنید، مسیرهای خوش منظره را انتخاب کرده تا چند قدم بیشتر راه بروید. برای بررسی روند پیاده‌روی از گام شمار استفاده کنید. به تدریج فعالیت‌های فیزیکی خود را افزایش دهید تا بیشتر روزهای هفته را ورزش کنید اما زیاده‌روی نکنید. اگر با تمرین‌های دشوار سخت شروع کنید احتمالاً ورزش کردن را متوقف می‌کنید. شما باید به اندازه‌ای که برای شما مناسب و راحت است ورزش کنید.
  • کمی وزن کم کنید. به طور قطع، کاهش وزن غالباً یک نتیجه جانبی ورزش کردن و تغذیه سالم است اما اگر شما چاق هستید این یک هدف اصلی است. کاهش وزن می‌تواند برخی عوارض سندرم متابولیک را بهبود بخشد.
  • اگر شما سیگار می‌کشید، آن را ترک کنید. استعمال دخانیات یک ریسک فاکتور برای سندرم متابولیک نیست اما احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

بی‌تحرکی و نشستن مانند زمانی که تلویزیون تماشا می‌کنید، از کامپیوتر استفاده می‌کنید، پشت میز می‌نشینید و کار خود را انجام می‌دهد به عنوان ریسک فاکتورهای سندرم متابولیک شناخته می‌شوند حتی زمانی که مقدار کمی فعالیت منظم در روز انجام می‌دهید.

 برای سؤالات خود و دریافت اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

فهرست مطالب

دیگر مقالات

مشاوره رایگان افزایش طول آلت تماس و مشاوره